HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Két keréken is legyen ki a négy kereked

Odafigyeléssel és a szabályok betartásával nemcsak biztonságosabbá, de mások számára is elfogadottabbá tehető a kerékpározás. Mindenki annyi odafigyelést várhat el másoktól, amennyi odafigyelést ő tanúsít mások irányában. Teremtsük meg együtt a társadalmi békét a közlekedésben különböző módon résztvevők között. Csak magunkra számíthatunk!

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Prológ

2011.05.18. 12:48 Unknown User

Gyermekkorom és fiatalságom nagy részét is kerékpározással töltöttem. Elsősorban hobbi és testmozgás volt, városban és országúton egyaránt. Később majd'  három évig mindennapi közlekedési eszközzé vált, télen-nyáron. Igaz nem Budapesten, hanem egy kisebb városban. Van ennek már talán 15 éve is. Abban az időben minden más volt. Nem voltak érdekképviseletek, nem emelgettük a biciklit, nem volt mellé semmi kreált filozófia. Viszont betartottuk a szabályokat. Megálltunk a piros lámpánál, nem bicikliztünk járdán és az egyirányú utcát is nagyrészt tiszteletben tartottuk.

Mára minden megváltozott. Sajnos és is igen ritkán jutok hozzá a biciklihez, még testmozgás céljára is. Autóval járok. Minden nap. Sokat, főleg városban. A kerékpározás divat lett, filozófiát kreáltak hozzá, elég hangos érdekképviselet van. Viszont egyre nagyobb mértékben kerül figyelmen kívül a szabályok betartása. Az érdekképviselet, sajnos mint ez lenni szokott, kimerül a saját igények hangoztatásában és a saját elképzelések megvalósulásáért folytatott küzdelemben. A kerékpárosok jogai sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak mint a kötelességeik. Túl sok az öntudat és kevés a fegyelem. Ez feszültségeket teremt a társadalomban és vitákat generál. Sok esetben a tájékozatlanság és a szabályok ismeretének hiánya okozza a problémát. Esetleg az, hogy valaki nem képes felmérni a lehetséges következményeket, ok-okozati összefüggéseket.

Ebben szeretne segítséget nyújtani ez a blog. Mint a közlekedésben minden nap résztvevő ember, szeretném megosztani tapasztalataimat, melyek segíthetnek megérteni nemcsak a KRESZ szabályok tartalmát, de azok esetleges okait és be nem tartásuk lehetséges negatív következményeit is. Természetesen nem gondolom azt, hogy nálam van a bölcsek köve, így írásaimat elsősorban vitaindítónak szánom. Azt gondolom, hogy a meglévő feszültségeket sokkal inkább lehet megoldani értelmes párbeszéddel, a másik fél igényeinek és elképzeléseinek a bemutatásával, megismerésével, mint kiabálással, szitkozódással. Sajnos jelenleg ez utóbbira sok a példa.

Meggyőződésem, hogy a békés egymás mellett élés és közlekedés záloga, hogy mindegyik fél betartsa a szabályokat. Mivel sajnos jelenleg az ország vezetése, illetve a rendvédelmi szervek részéről nem túl sok tájékoztató, biztonságos közlekedésre nevelő kampányt látni, megpróbálom, hátha az internet segítségével valamit lehet-e javítani a dolgon. Remélem nem pusztába kiáltott szavak lesznek ezek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketkereknegykerek.blog.hu/api/trackback/id/tr242913603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása